Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2007

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΙΤΟΥ ΚΟΛΩΤΑ

Ο Τίτος Κολώτας γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου την 1η Φεβρουαρίου 1944.
Αφού αποφοίτησε από το κλασσικό τμήμα του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού έκανε σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ως φοιτητής αναπτύσσει πλούσια συνδικαλιστική δράση και εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων Κύπρου ( ΟΕΦΕΚ) που με έδρα την Αθήνα και παραρτήματα σε όλες τις χώρες που σπουδάζουν Κύπριοι, είναι η φοιτητική οργάνωση που εκπροσωπεί τους απανταχού Κύπριους φοιτητές .
Από το 1971 μέχρι το 1977 ζεί στο Παρίσι όπου σπουδάζει δραματική τέχνη και σκηνοθεσία θεάτρου και μαζί με τον μεγάλο έλληνα σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου δημιουργούν το γαλλικό θεατρικό συγκρότημα «ΠΡΑΞΙΣ» το οποίο δίνει τακτικές παραστάσεις στο θέατρο της CITE UNIVERSITAIRE INTERNATIONAL του Παρισιού και σε περιοδείες σε μεγάλα φεστιβάλ στη Γαλλία και αλλού ως επιχορηγούμενος από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας Θίασος.
Επιστρέφει στη Κύπρο όπου το 1979 δημιουργεί την γκαλερί-πολιτιστικό κέντρο ΠΟΛΥΤΟΠΟ. Παρουσιάζει στο κυπριακό κοινό αξιόλογους ελλαδίτες και κύπριους ζωγράφους όπως ο Γιάννης Γαΐτης, Σπυρόπουλος, Βασιλείου, Ζογγολόπουλος, Καραγιάν, Χαραλαμπίδης, Στας, Κόρπιτζ, Χατζηαδάμου και δεκάδες άλλους.
Στη συνέχεια μπαίνει στη δημοσιογραφία και την πολιτική (1981). Το 1985 ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού του ζητά να αναλάβει το γραφείο τύπου και διαφώτισης του ΔΗΚΟ και το 1986 εκλέγεται ως Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας του.
Αποχωρεί το 1989 από την ενεργό πολιτική και ασκεί και πάλιν επαγγελματικά την δημοσιογραφία. ως Διευθυντής ή Αρχισυντάκτης διαφόρων εφημερίδων και περιοδικών μεγάλης κυκλοφορίας της Κύπρου μεταξύ των οποίων το περιοδικό “Πανόραμα”, το TV Ραδιοπρόγραμμα» η «Χαραυγής της Δευτέρας» και ως Σύμβουλος Έκδοσης της καθημερινής «Χαραυγής». Διετέλεσε σύμβουλος της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” συντάκτης της εφημερίδας “Ο Κήρυκας” και μόνιμος συνεργάτης της «Λεμεσού» του Φιλελευθέρου. Διατηρούσε για τέσσερα χρόνια μόνιμη στήλη στη σατιρική εφημερίδα "Ποντίκι"
Το 1988 διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (1988-1993). Ως πρόεδρος της Επιτροπής Προγραμμάτων του ΡΙΚ συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του Γ’ Ραδιοφωνικού του Προγράμματος και του Δευτέρου Καναλιού τηλεόρασης.
Το 1994 επιστρέφει στη Λεμεσό και εργάζεται ως παραγωγός εκπομπών λόγου και αρχισυντάκτης ειδήσεων στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 6».
Σημερα διατηρεί μόνιμη εβδομαδιαία στήλημε κοινωνικοπολιτικά θέματα  και μόνιμη σελίδα με θεματα από την ιστορία της Λεμεσού στην εφημερίδα"Φωνή της Λεμεσού".
Διετέλεσε ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού για δεκα χρόνια από το 1996 μέχρι το 2006 με την Ανεξάρτητη Κήνηση Πολιτών Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ και προέδρευε της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου. Ως Δημοτικός Σύμβουλος, ανάμεσα σε άλλα, με δική του εισήγηση που γίνεται ομόφωνα αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίζεται όπως η Λεμεσός διεκδικήσει τη δημιουργία στη πόλη μας πανεπιστημίου, απόφαση που οδήγησε στη δημιουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Με δική του επίσης εισήγηση δημιουργείται το Μουσείο, Αρχείο και Κέντρο Μελετών της Ιστορίας της Λεμεσού και ο Δήμος διεκδικεί και επιτυγχάνει την απόκτηση της οικίας επάρχου για να το στεγάσει.
Μελετά , ερευνά συστηματικά και ετοιμάζει πολύτομη έκδοση της Ιστορίας της Λεμεσού από την αρχαιότητα ως σήμερα.
Εχει εκδώσει το βιβλίο «Η Λεμεσός κατά τον 19ο αιώνα» και συγγράψει μαζί με την Αννα Μαραγκού, το βιβλίο «Λεμεσός η Παλιά Πολιτεία μέσα από τον φακό του φωτογράφου Εντουαρτ» που είναι μια πολυτελής έκδοση-λεύκωμα του Πολιτιστικού Τμήματος της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.
Μαζί με την Αννα Μαραγκού παραγματοποιεί την έκδοση του βιβλίου του Δήμου Λεμεσού «Λεμεσός ταξίδι στους χρόνους μιας πόλης», με την ευκαιρία των εκδηλώσεων «Λεμεσός –Πάτρα Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα 2006».
Στις ίδιες εκδηλώσεις παρουσιάζει ένα ντοκυμαντερ πάνω στις πολλαπλες πτυχες (ψυχαγωγική, ιστορική, πολιτική, εθνική, κοινωνική , οικονομική κ.λ.π.) του λεμεσιανού καρναβαλιού του Θωμά Καλλή βασισμένο πάνω σε κείμενο Τίτου Κολώτα.
"Μνήμες στη Πέτρα" Εκδόσεις "Consulo" 2009. Φωτογραφικό Άλμπουμ με φωτογραφίες και ποίηση Τίτου Κολώτα αφιερωμένο στον Μάριο Τόκα και Πανίκο Μαυρέλλη.
Λεμεσός: Φωτογραφικό Λεύκωμα με φωτογραφίες του Άκη Κλεοβούλου και κείμενα του Τίτου Κολώτα Έκδοση της SCHOELLER HOLDINGS.
Επιμελήθηκε και εξεδωσε το βιβλίο "Αναφορά στο Δάσκαλο. Ανθολόγιο από τη ζωή και το έργο του Κωστή Κολώτα¨. Έκδοση ( 2011) του Δήμου Λεμεσού και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.
Το 2009 έγραφε, επιμελείτο  και παρουσίαζε την τηλεοπτική εκπομπή "Η Λεμεσος θυμάται",
Τον Ιούνιο του 2010 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.
Είναι Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος "Παττίχειο Αρχείο -Μουσείο-Κέντρο Μελετών" του Δήμου Λεμεσού, με Πρόεδρο τον Δήμαρχο λεμεσού.
Είναι παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με την αρχιτέκτονα Μαρία Ανδρεοπούλου με την οποία έχει ένα γιο ηλικίας 21 χρόνων, τον Μιχάλη Ρωμανό.
Από τον πρώτο του γάμο με τη ψυχίατρο Λητώ Μαρκουλή έχει δύο παιδιά τον Ισίδωρο και τη Δάφνη .
Μιλά και γράφει πολύ καλά τα ελληνικά τα γαλλικά και τα αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: