Σελίδες

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΛΕΥΚΩΜΑ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙΤΟΥ ΚΟΛΩΤΑ


«Μνήμες στην πέτρα»
Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο της Λεμεσού «Εκδόσεις CONSULO» το βιβλίο-λεύκωμα φωτογραφιών με ποίηση του δημοσιογράφου και ερευνητή της ιστορίας της Λεμεσού Τίτου Κολώτα.
Το λεύκωμα αποτελείται από 60 σελίδες , με 50 φωτογραφίες της Λεμεσού. Οι φωτογραφίες «τραβήχτηκαν» από τον Τίτο Κολώτα, οι πλείστες στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τότε που η Λεμεσός «ανοικοδομείτο» άρον-άρον άναρχα και απρογραμμάτιστα καταστρέφοντας σχεδόν τα πάντα για να ικανοποιηθούν οι άμεσες ανάγκες σε στέγαση εκτοπισμένων και υπηρεσιών και για να δημιουργηθούν νέα εμπορικά και τουριστικά καταλύματα και να αναπληρωθούν αυτά που χάθηκαν εξαιτίας της άλλης, της μεγάλης καταστροφής, εκείνης του 1974.
Είναι αφιερωμένο σε δύο γνήσιους λεμεσιανούς δημιουργούς που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή στο αποκορύφωμα της δημιουργικής τους πορείας και ενώ είχαν ακόμα να προσφέρουν ανεκτίμητο καλλιτεχνικό έργο: τον συνθέτη Μάριο Τόκα και τον ζωγράφο Πανίκο Μαυρέλλη.
Κύριο μοτίβο του βιβλίου η πέτρα και οι μνήμες που κουβαλούν και εκφράζονται μέσα από τις φωτογραφίες του Τίτου Κολώτα φωτογραφίες που τις συνοδεύουν και τις «σχολιάζουν» ποιητικά άλλα και καυστικά πολλές φορές δικοί του στίχοι. Στις πέτρες αυτές χαράσσονται συλλογικές και ατομικές μνήμες γι αυτά που χάθηκαν, η ιστορία και οι ιστορίες που ζήσανε σ αυτή την πόλη πολλές γενιές λεμεσιανών και οι ανησυχίες για κακά που έρχονται αν δεν συντηρήσουμε τις μνήμες και δεν αποτελέσουν τον «μπούσουλα» για να προδιαγραφεί και το μέλλον της.
Το εισαγωγικό σημείωμα του λευκώματος συνοδεύεται και από ένα ανέκδοτο ποίημα για τη Λεμεσό που ο Τίτος Κολώτας έγραψε και αφιέρωσε στον Μάριο Τόκα και τον γιατρό Νίκο Ζάμπογλου όταν ο Μάριος βρισκόταν μαζί του στη Γερμανία για θεραπεία. Ο Μάριος Τόκας ήθελε τότε να το μελοποιήσει όταν θα επέστρεφε στην Αθήνα αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος.