Σελίδες

Κυριακή 20 Απριλίου 2008

«ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Απριλίου 2008, στο Κέντρο Τεχνών του Ιδρύματος «Πανίκος Μαυρέλλης», στη Λεμεσό, μια πρώτη ανοικτή συγκέντρωση ατόμων των γραμμάτων, των τεχνών και εκπροσώπων πολιτιστικών φορέων, για συζήτηση της σκοπούμενης ανέγερσης Μεγάρου Πολιτισμού, την οποία προωθεί το λεγόμενο «Ίδρυμα Κυπριακού Πολιτισμού».
Κατά τη συγκέντρωση καθολική υπήρξε η διαπίστωση ότι η ανέγερση ενός τέτοιου μεγαλεπήβολου Μεγάρου με προϋπολογιζόμενο κόστος ύψους, τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ ΔΕΝ πρέπει να αποτελεί και δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή την άμεση και αναγκαία προτεραιότητα για συμπλήρωση ή αναβάθμιση της, ελλιπέστατης βασικής πολιτιστικής υποδομής της χώρας μας, (που σύμφωνα και με πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα προκύπτει ότι η Κύπρος είναι προτελευταία πριν από την Ελλάδα σε έργα πολιτισμού)।
Τα επιχειρήματα των εκπροσώπων του Ιδρύματος καθώς και κάποιων υποστηρικτών του μεγαλεπήβολου πλην όμως αμφίβολης αναγκαιότητας, αυτού εγχειρήματος ουδόλως πείθουν για την άμεση ανάγκη ανέγερσης ενός τέτοιου τεράστιου έργου, παρά μόνον ίσως για σκοπούς φιλοξενίας της τελετής έναρξης και των εκδηλώσεων στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 (όπως και επίσημα, ομολόγησε και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος σε πρόσφατη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών).
Αντίθετα, είναι πλέον του βέβαιου ότι το κράτος (πέραν της συμμετοχής του κατά 20% στο κόστος ανέγερσής του) θα κληθεί, αργά ή γρήγορα, να αναλάβει επιπρόσθετα (και μόνιμα) και τα δυσβάστακτα τεράστια έξοδα καθημερινής διαχείρισής και λειτουργίας του.
Τυχόν υλοποίηση της ανέγερσης και λειτουργίας του Μεγάρου θα οδηγήσει μετά πάσης βεβαιότητας προς συντήρηση του, στην διοχέτευση του συνόλου πιθανόν των κονδυλίων για την πολιτισμική ανάπτυξη και δημιουργία του τόπου μας. Κι αυτό για ένα, μοναδικό και αμφίβολης προτεραιότητας έργο για το οποίο, σημειωτέον, πραγματοποιείται χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε μελέτη βιωσιμότητας μέσα μάλιστα σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας και στο οποίο οι κύπριοι δημιουργοί θα αδυνατούν να λειτουργούν.
Οι υπόλοιπες ανάγκες για ισομερή και δίκαιη υλοποίηση πολιτιστικών υποδομών σε όλες της τέχνες και σε όλη την Κύπρο για προγραμματισμένη συμπλήρωση των απαραίτητων Στεγών Πολιτισμού του τόπου θα πληγεί ανεπανόρθωτα. ( Π.χ. Αρχαιολογικά Μουσεία Κύπρου, Λεμεσού και Πάφου, Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, Κρατική Πινακοθήκη, Θεατρική Στέγη ΘΟΚ, Στέγαση Κρατικής Ορχήστρας, Παττίχειο Θέατρο Λεμεσό, Θεατρική Αίθουσα στην Πάφο και Λάρνακα, Αίθουσα Σατιρικού Θεάτρου,Πολιτιστική Στέγη στην Ελεύθερη Αμμόχωστο , Στέγες Πολιτισμού στην ύπαιθρο και δεκάδες άλλα). Δυστυχώς η ιστορία θυμίζει την γνωστή παροιμία «φαΐ δεν είχαμε»...)

Η συγκέντρωση, με δεδομένη την πλατιά υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί για πρωτοβουλία αντίδρασης στην σκοπούμενη ανέγερση Μεγάρου, αποφάσισε τη σύγκληση παγκύπριας ανοικτής συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 23/04/2008 και ώρα 7 μ.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Λεωφόρος ΡΙΚ 12 Αγλαντζιά, για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμό και λήψη αποφάσεων σχετικά με το υπό κατασκευή Μέγαρο Πολιτισμού.

Για επικοινωνία και εκδήλωση υποστήριξης των σκοπών της Πρωτοβουλίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν :

Ηλεκτρονική διεύθυνση : p.p.politismou@gmail.com

Σελίδα στο Διαδίκτυο : http://www.pppolitismou.blogspot.com/


Από την Προσωρινή Επιτροπή
Λεμεσός, 19/04/2008